perjantai 13. heinäkuuta 2012

DIY: Sukkablokit!


Välillä sitä haluaa päästä halvemmalla ja monesti se onnistuukin yllättävän pienellä vaivalla. Olin jo viikkoja miettinyt, mistä saisi tehtyä sopivan jämäkät ja kosteutta kestävät sukkablokit, jotka pysyisivät nätteinä eivätkä veisi ihan mahdottomasti tilaa. Mietin akryylilevyä, puuta, päällystettyä pahvia ja rakennusliikkeiden tarjontaa, vaan löytyipä vihdoin apu Ikeasta!


Nimittäin Drälla-niminen taivutettava leikkuulauta. Sopivan vahva ja juurikin passelin kokoinen, sillä yhdestä laudasta saa mukavasti yhden parin 39-40 koon blokkeja. Väritkin pirtsakat, vihreä ja punainen. Hinta: 1,95€/2kpl. No nämä kokeiluun, ilman muuta. Ostaessa arvelutti hieman, onko saksissa tarpeeksi vääntöä puremaan muutaman millin vahvuiseen leikkuulautaan, mutta hinnan huokeuden vuoksi ei voinut tätä jättää kokeilematta. Lisäksi nappasin pöytätablettihyllystä pari kivannäköistä Ljuda-pallotablettia, 0,95€/kpl. Näiden kohdalla voi vaikka käyttää kahta blokkia samassa sukassa tai vaikka liimata ne yhteen, sillä tabletit eivät järin jykeviä ole.


Pahvista aiemmin leikkaamani blokinkaltainen sai toimia muottina. Tätä pahvista versiota olen joskus käyttänyt sukkia valokuvatessa apuna, mutta päällystyshommiin en ole jaksanut alkaa. Muoto on kuitenkin jotakuinkin sellainen kuin halusin, vain pientä muokkailua vaille.

Testiblokkien koon mitoitin omaan jalkaan sopivaksi. Pituus on sama kuin oman jalan pituus ja leveys oman jalan leveimmän kohdan mukaan mitoitettu.Sitten ei muuta kuin blokkiparin sommittelu leikkuulaudalle, ääriviivojen piirtäminen ja sakset kauniiseen käteen. Leikkuulauta on yllättävän pehmeää leikattavaa, mutta samalla voi lähes nähdä kuinka se tylsistyttää saksia. Parhaita teräaseita ei siis kannata käyttää tähän hommaan. Ja hetken kun on tällaista pehmeää muovia leikannut, alkaa kyllä mukavasti peukalohangassa tuntua puutumisen merkkejä :D Tabletti puolestaan leikkaantuu tosi näppärästi ja jämiä voi sitten käyttää taas "vaikka mihin jännään askarteluun". :)

Lopuksi vielä varren muotoilu ja sukkablokki on valmis! Voisihan näitä vaikka koristella tai leikata varren reunan johonkin hauskempaankin muotoon, itse päätin pitää blokit simppeleinä.

Ensikäytössä nämä blokit toimivat varsin hyvin. Tablettiversiot käyvät hiukan paremmin ohuen langan sukille, mutta jaksavatpa ne yllätykseksenikin 7 veikka-sukkiakin kannatella!


6 kommenttia:

 1. Kiitos! Nyt kun vielä pääsis ikeaan :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä vinkistä, pitää tehdä itselle samanlaiset! (ja nyt on yksi hyvä syy lisää käydä Ikeassa :D )

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä. Oon aiemmin leikellyt sukkaplokkeja mm. pahvista ja pöytätabletista, mutta nämä ovat varmaan tukevammat. Täytyykin muistaa katsella leikkuulautoja sillä silmällä.

  VastaaPoista
 4. Retkipatja on myös oikein sopivaa materiaalia blokkeihin! Vähän paksummat säilytettävät, mutta suosittelen silti kokeilemaan sitä!

  VastaaPoista
 5. Mahtava idea :) , menee kokeiluun seuraavan IKEAn reissun jälkeen!

  VastaaPoista