perjantai 21. maaliskuuta 2014

Nahkaa punoen


Vihdoin tänään sain nepparin kiinnitettyä! Nahkakurssin "näytepalat" eivät innostaneet tekemään neliskanttisia, muutoin käyttötarkoituksettomia tilkkuja, niinpä tein jo aiemmin esittelemäni korttilompakot ja nyt tämän rannekkeen. Mallipalojen ideana on esitellä erilaisia nahan ompelu-,  kuviointi- ja koristelutekniikoita.


Punos on TODELLA simppeli tehdä. Tarvitset vain huolellisuutta ja terävän veitsen. Punos sopii toki muillekin materiaaleille kuin nahkalle, mutta nahan ominaisuuksista venyminen tekee siitä erityisen hyvin toimivan pohjan. Punos ei juurikaan kutista kappaleen pituutta, joten vaikka keksin kuvion vasta sopivan rannekkeen pituuden leikattuani, tuli rannekorusta punomisen jälkeenkin sopivan kokoinen. Aavistuksen punos vetää kappaletta leveyssuunnassa kasaan.

Punosta kaikessa yksinkertaisuudessaan voisi kuvata vaikkapa tällä luultavasti yhdellä historiani kamalimmista piirustuksista:


Ensin tehdään varsinaiseen rannekkeeseen pystyviillot, 3cm leveään rannekkeeseen noin 3mm välein. Näin syntyneitä pystysuikaleita tulee olla parillinen määrä (eli älä tässä vaiheessa ota mallia piirroksesta, jossa niitä taitaa olla 25...). Jätä molempiin reunoihin samaten 3mm leikkausvaraa, jotta lopputuloksesta tulee kestävä.

Lisäksi tarvitset yhden 3mm leveän erillisen suikaleen, jonka kannattaa olla hieman ranneketta pidempi. Silloin punominen on helpompaa eikä tarvitse pelätä toisen pään purkautumista. Ylimääräiset päät voi lopuksi katkaista tai jos teet punosta rannekkeen koko pituudelta, voi nauhan päitä käyttää rannekkeen solmimiseen.
 
PUNONTAOHJE:
 
1. Taivuta kaksi ensimmäistä pystysuikaletta ristiin, jotta keskelle muodostuu pieni rako

2. Erillinen nauha pujotetaan äsken syntyneestä raosta niin, että se sitoo äsken syntyneen ristikon paikoilleen. Kokeilemalla selviää oikea suunta, keskellä kulkeva nauha muodostaa palttinasidoksen. Vedä heti alussa punontasuikale niin pitkälle, että "häntää" jää noin 5cm. Nahka ei luista kovin hyvin, eikä nauhaa saa työn edetessä liu'utettua jo tehtyjen punosten läpi kovinkaan helposti.

3. Työ etenee samalla tavoin aina viimeisiin pystysuikaleisiin asti, toista siis vaiheita 1 ja 2 kunnes olet punonut kaikki pystysuikaleet. Helppoa ja näyttävää! 

Mittasuhteiden kanssa kikkailemalla voi saada aikaan hyvin erinäköisiäkin kuvioita. Nahkan lisäksi punos voisi näyttää kauniilta vaikkapa askarteluhuopalevyissä.


2 kommenttia:

  1. Ou jee, tolla ohjeella mäkin osaisin, jos vaan ois vehkeet :D On hirmu nätti! :)

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa :D Mietin tovin onko tuota ohjetta ihan turha laittaa, kun en kunnon vaihekuvia huomannut ottaa. Hyvä, jos joku hoksaa tuosta kirjallisesta selityksestä ja höpötyksistä.. :)

    VastaaPoista