keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Hopean patinointia kananmunalla


 Kun mistään ei tahdo löytyä oikean sävyisiä koruosia vanhaan, ajan patinoimaan hopeaketjuun, on aika patinoida hopeaosat itse. Tumman patinan saa aikaan ihan omassa kotikeittiössä yllättävänkin nopeasti, eikä siihen tarvita kemikaaleja tai kalliita härveleitä. Hommaan tarvii itseasiassa vain jonkin helposti ja nopsasti suljettavan pussin, kuten MiniGripin tai Ikean mainion säilytyspussukan, yhden kananmunan ja patinan tummuudesta riippuen tovin luppoaikaa!


Patinoitavat osat ovat tässä. Suurin osa testaamistani osista ovat hopeaa (925), mutta sekaan mahtuu myös pari kuparista, hopeoitua osaa. Sujautin kaikki yhteen korupiikkiin, jotta niiden kippaaminen pussin sisään kävisi mahdollisimman nopeasti.

Kananmunalla patinoiminen tapahtuu kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

1. Puhdista hopeaosat, jos siltä tuntuu! Etenkin pintoja patinoidessa tämä lienee oleellista, pieniä osia patinoidessani en itse puhdistanut näitä mitenkään. Puhdistuksella saa kuitenkin tasaisemman lopputuloksen, jos se edes on toiveissa.

2. Keitä kananmuna. Tai kaksi, jos patinoitavaa on paljon. Munat saavat keittyä ihan koviksi asti, sotku tulee jos keltuainen on löllöä!

3. Odota kananmunan jäähtymistä vain sen aikaa, kuin on pakko. Selailin monia ohjeita ja niistä annoin itseni ymmärtää, että mitä kuumempana kananmunan saa otettua käyttöön, sen parempi. Kylmästä kananmunasta ei irtoa enää juuri lainkaan patinoivia höyryjä. Itse kuorin kananmunan lähes välittömästi kumihanskat kädessä.

4.  Sujauta kuorittu kananmuna suljettavaan pussiin, koeta pitää suuaukkoa mahdollisimman pienellä ja murskaa kananmuna haarukalla. Joissain ohjeissa kananmuna vain halkaistiin, sekin ehkä riittää.

5. Kippaa patinoitavat osat pussiin ja sulje se tiiviisti. Osien ei tarvitse koskea kananmunaan, höyryt riittävät patinointiin. 

6. Odota ja tarkasta aina välillä patinan tummuus. Hopea tekee ensin kellertävän patinan, sen jälkeen tummuu antrasiittimaiseksi. Kääntelin osia välillä, mutta höyry tuntuu tekevän tehtävänsä kyllä muutenkin varsin tehokkaasti.

7. Seuraile patinan muodostumista. Itse otin ensimmäiset, hopeoidut osat pois jo vartin kuluttua patinoinnin aloittamisesta. Hopeaosilla kesti hiukan pidempään. Kun patina on valmis, ota osat pois ja huuhtaise. Valmista!
Hopea reagoi rikkikaasuihin lähes heti, kun sujautin osat pussukkaan. Hopeoitu kupari aloitti tummumisen hieman myöhemmin, mutta sen jälkeen reaktio tapahtui nopeammin. Yksi osa, jonka heitin mukaan testiksi, ei ottanut väriä koko aikana lainkaan. Siispä kokeiluja kannattaa tehdä, jos haluaa päätyä johonkin tiettyyn sävyyn. Itselläni kävi tuuri ja onnistuin saamaan ekalla kokeilulla juuri oikean väriset osat.


Vasemmalla patinoitumaton rengas, oikealla pätkä alkuperäistä ketjua.

Tässähän tulee ihan kotikemistiolo! Kananmunalla patinointi on kyllä jännittävää puuhaa, ja sitäpaitsi tosi helppoa ja halpaa :) Näistä osista tulee vielä jotakin eräälle tärkeälle ystävälleni tärkeää päivää varten. Siitä sitten lisää myöhemmin.

Blogi on ollut taas hiukan jäähyllä, kun tuntuu että allekirjoittaneella on ihan liikaa tekemistä käytettävissä olevaan aikaan nähden. Kovasti suunnitteilla on myös vaellusreissu Karhunkierrokselle, josta lupaan turista sitten ensikuun lopulla oikein kunnolla. ;) 

Mukavia kesäpäiviä epävakaista keleistä huolimatta koko konkkaronkalle! Niin joo ja älkää syökö kananmunaa hopealusikoilla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti