tiistai 1. marraskuuta 2016

Lace Legs -säärystimet ja Naturally Yours


Malli: Lace Legs by Amanda Jensen
Oma projekti: Lace Legs
Lanka: Malabrigo Arroyo, väri Reflecting Pool
Puikot: 3,0 mm
Menekki: 100g

Tykkään käyttää hameita ympäri vuoden, ja pidemmän aikaa minun on ollut tarkoitus pykätä parit säärystimet sitä varten. Jotenkin säärystinprojektit ovat kuitenkin aina venyneet ja venyneet, enkä ole tainnut neuloa yksiäkään säärystimiä sinä aikana, kun olen neulonut "vakavemmin". Joskus lähes kymmenen vuotta sitten tein Space Invaders -säärystimet, jotka lörähtivät aivan liian suuriksi ja käyttökelvottomiksi. Nyt syksyn viiletessä oli kuitenkin aika kohdata säärystinmörkö ja tekaista nopsaan pitsisäärystimet, kun ulkona alkoi jo hameessa ja sukkahousuissa ihan kunnolla palella.

Langaksi valikoitui Malabrigon pehmeänpömpseä merinolanka Arroyo, jonka olin ostanut vailla ennaltapäätettyjä tarkoitusperiä Kerästä. Ostin sen ihan vain siksi, että tämä Reflecting Pool osui näkökenttääni heti ensimmäisenä ovesta astuttuani ja hurmasi värisilmäni välittömästi. Olin ehkä ajatellut tästä pipoa tai jotakin, mutta kun hoksasin omistavani myös kerän Malabrigon paksumpaa merinoa, Riosta, päätin käyttää Arroyon säärystimiin ja Rios saisi joskus sitten muotoutua pipoksi. Väritkin ovat hieman samanhenkisiä, joten ne käyvät varmastikin kivasti samaan aikaan käytettäviksi.

Lace Legs on ilmaisohje, ja pitsikaavio on hyvin simppeli. Toistettavan kaavion oppii nopsaan ulkoa, ja siksi otinkin nämä mukaani retkeilyturvallisuusseminaariin. Aloitin ohjeen mukaisella silmukkamäärällä, mutta päädyin kaventamaan kaksi kuviokertaa pohkeen muodon mukaan, jotta nilkka olisi istuva myös. Kavennukset asettuivat ihan nätisti, kun jätin langankierrot pois ja jatkoin muutoin kaavion mukaista pitsineuletta. Nythän ne istuvat siististi ja mahtuvat hyvin sujautettavaksi kengän sisäpuolellekin.


Säärystimien lisäksi olen pakertanut viimeaikoina neuletakkia ystävälleni. Rowanin Hemp Tweedistä neulottu palmikkotakki on Hanna Maciejewskan suunnittelema - hänelle olen tehnyt joskus testineulontaakin. Mallin nimi on Naturally Yours ja lisää kuvia minun projektistani löytyy tietty Ravelrystä :)Ainiin! Tampere täytti muutama viikko sitten 237 vuotta ja sen kunniaksi kaupunki oli täynnä tapahtumia, alennuksia ja muuta ohjelmaa. Myös Verkarannan Käsityöntalon myymälässä oli tarjouksia, ja sieltä kahmaisin itselleni 700 grammaa upeaa tummanpetroolia, paksumpaa Pirkkalankaa. Väri on erikoisväri, eikä sitä ilmeisesti tule olemaan myynnissä enää ehkä ikinä, joten varauduin sitten kerralla melkein mihin tahansa... Suunnitelmaa ei vielä ihan varmaksi näille langoille ole, mutta eiköhän näistä jokin pusero vielä tule.

Blogipostauksia tipahtelee tällä hetkellä kovin verkkaiseen tahtiin, pahoittelut siitä. Kaikesta huolimatta olen tämän vuoden aikana neulonut ehkä enemmän kuin ikinä, ja postaillut kuvia keskeneräisistä töistä melko aktiivisesti Instagramiin. Kesän aikana seuraajamääräni kasvoi tosi hurjaa tahtia, ja koetan jatkossakin napsia sinne kuvia etenkin neuleista, värjäyksistä ja kissoista :) Tervetuloa siis seuraamaan neuleprojektejani ja satunnaisesti muutakin elämää Hippusia -blogin Instagramin puolelle!


10 kommenttia:

 1. Uuh! Mikä takki! Mä oon jotenkin sivuuttanut tän ohjeen ihan, mutta sun versiosi iskee kuin metrinen halko.

  VastaaPoista
 2. Hei! Aivan ihanat säärystimet! Pystytkö nopsaan suomentamaan mallikerran ohjeen? En oo neulonu englanninkielisillä ohjeilla IKINÄ, jää hieman tulkinnanvaraa, mitä silmukkaa mikäkin ohje tarkoittaa... :/ Aloititko tuolla 80:lla silmukalla/pitääkö aloitussilmukoiden olla 10:llä jaollinen? Kiitos! :)

  VastaaPoista
 3. Moi Maiju! Kiitos paljon! Tässä suomennos, mua auttoi kun piirsin kuvion ruutupaperille, niin jäi nopeammin mieleen. Silmukkamäärän täytyy olla 8:lla jaollinen, jotta kuvio toimii :)


  Lk = langankierto

  Fish Tail Lace
  1. kerros: *Lk, 2o, nosta 1s neulomatta, 2o yht, nosta neulomaton silmukka kavennuksen yli (2s kavennettu), 2o, lk, 1o*
  2. kerros: Oikein
  3. kerros: *1o, lk, 1o, nosta 1s neulomatta, 2o yht, nosta neulomaton silmukka kavennuksen yli, 1o, lk, 2o*
  4. kerros: Oikein
  5. kerros: *2o, lk, nosta 1s neulomatta, 2o yht, nosta neulomaton silmukka kavennuksen yli, lk, 3o*
  6. kerros: Oikein


  Aloitin 80 silmukalla, ja noin 10cm pitsiä neulottuani kavensin ensin yhden kuviokerran jättämällä tosiaan langankierrot pois. Tämä vaatii yhden ylimääräisen kavennuksen vielä kuvion jälkeen, jotta pitsikuvioiden väliin ei jää ylimääräisiä sileitä silmukoita. Hoksaat sitten, kun pääset siihen kohtaan :) Toisen kuvion kavensin muutaman sentin päässä edellisestä kavennuksesta, eli nilkan päässä mulla oli 64 silmukkaa.

  Toivottavasti tästä on apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti, näillä ohjeilla pärjään! Mun hahmotuskyvylle sopii myös paremmin noi piirretyt kaaviot kuin sanallinen ohje. Mukavaa syksyn jatkoa sinulle! :)

   Poista
 4. Upea takki ja säärystimetkin ovat kovin kauniit!

  VastaaPoista
 5. Ihanat säärystimet! (: Olen itse tekemässä sukkia, joissa näyttäisi olevan ihan samanlaista pitsiä (Novitan vanhempi sukkalehti, punaiset pitsisukat). Ja kaunis takki! Älä huoli postaustahdista, näitä postauksia (etenkin kuvia) kelpaakin odotella. :)

  VastaaPoista
 6. Ihania neuleita ja hyviä värejä niissä!

  VastaaPoista
 7. Hevosenkenkäpitsi sopii kyllä neuleeseen kuin neuleeseen, oikein kauniit säärystimet! Miekin tykkäisin pitää säärystimiä, mutta ne jotenkin saa nää vähän tuhdimmat sääret näyttämään varsinaisilta pökkelöiltä :P

  VastaaPoista