torstai 15. joulukuuta 2016

Jotain muutakin jouluksi


 Osa teistä lukijoista varmasti tietääkin, että Hippusia-blogi ei alunperin ollut millään lailla neuleblogi. Itse asiassa blogini juuret juontavat vuoteen 2008 asti, jolloin aloitin opintoni Hämeen ammattikorkeakoulussa ohjaustoiminnan artenomin linjalla. Vanhimmat blogissani olevat kuvat on otettu jo vuotta aiemmin, kun tutustuin kasvomaalaukseen.

Aluksi blogin postaukset olivat hyvin yksinkertaisia: muutama kuva, ehkä muutama sana tekstiä. Kuva-aiheet vaihtelivat sen mukaan, mitä olin koulussa sattunut milloinkin opiskelemaan, siksi blogini hakemistosta löytyy muun muassa huovutusta, askartelua, punontaa, metallitöitä ja keramiikkaa. Otin kuvia koulutöistäni ja merkitsin joitain asioita muistiin ihan vain itseni vuoksi, sillä aika pian opintojeni alettua oli selvää, että käsitöitä tultaisiin tekemään niin paljon, etten pian enää edes muistaisi niitä kaikkia. Ja toden totta, välillä selailen blogini ensimmäisiä julkaisuja ja ihmettelen, että olenko mä tuollaisenkin joskus tehnyt.


Syy, miksi tästä nyt päätin kirjoittaa, on kenties pienoinen kaipuu muidenkin käsitöiden pariin. Rakastan kaikkea käsillä tekemistä muovailusta solmeiluun ja pikkutarkasta näpertämisestä suurpiirteiseen laveeraamiseen. Onneksi yhä välillä innostun vääntelemään silmukkamerkkejä, piirtämään joulukorttikuvia ja levittämään hyllykkööni sullotun askarteluarsenaalin pitkin työhuoneen lattiaa, sillä niin ihana harrastus kuin neulonta onkin, on maailmassa niin paljon muutakin käsillä tekemistä ja uutta opittavaa. Vahvasti uskon myös, että muissakin kädentaidoissa hankittu tietotaito ja sorminäppäryys on eduksi myös neulonnassa.

No joka tapauksessa! Tämä lienee ensimmäinen ei-neulonta-aiheinen postaukseni ikuisuuksiin, ja olen siitä enemmän kuin superinnoissani! Hauskaa tuoda tänne pehmeiden merino- ja alpakkalankojen valtakuntaan välillä hieman kylmää ja lujaa keramiikkaa, jota olen silloin tällöin käynyt tekemässä Monitoimitalo 13:lla.
 


Nämä pienet tönöt on alunperin suunniteltu kynä- ja arkipäivätarvekipoiksi pöydän reunalle sievään riviin. Irtonainen katto toimii kantena, jos johonkin tönöön haluaa piilottaa pikkutilpehööriä pois näkyviltä. Sopiipa näihin kynttiläkin sisään. Kolmen pienen kerrostalon rivistö ikkunasta pilkottavin kynttilänvaloin on kyllä aika suloinen ajatus myös.

Tönöjen kaavat piirsin ensin kartongille, ja ikkunat syntyivät helposti piparkakkumuoteilla. Katon muovailin erikseen ja jätin kuivumaan yhden tönön päälle, mutta poltossa se hieman taipui alkuperäisestä muodostaan ja nyt se vähän lonksuu, mutta väliäkö hällä - tää on käsityötä. Lasitusongelman päätin ratkaista jättämällä kuhunkin taloon kokonaan lasittamattomat sokkelit, sillä koen yhä siististi lasittamisen aikamoiseksi ongelmaksi, etenkin jos lasitetta on vähän tai jos ne ovat ämpäreissä, joissa ei kauheasti ole tilaa ja varaa hutiloida. Näinkin tönöt kuitenkin näyttävät ihan hauskoilta, ja ehkä nuo hiukan erikorkuiset sokkelit tuovat hieman lisää persoonallisuutta kuhunkin kerrostaloon.

Niin ja nämä ovat menossa joululahjaksi mummulleni, joten älkää kertoko kellekään!


6 kommenttia:

 1. Kerrassaan ihanat mökit! Ja loistavaa tuo monikäyttöisyys.

  VastaaPoista
 2. Aivan ihania! Mulla tuli pitkästä aikaa mieleen että pitäisköhän elvyttää keramiikkaharrastus ja tehdä tälläsiä taloja!

  VastaaPoista
 3. Ihanat tönöt! (: Enpä ole tiennytkään, että olet tehnyt paljon kaikkea muutakin. More is more tässä asiassa kuitenkin. Kiva nähdä erilaisia "käsitöitä"!

  VastaaPoista
 4. Söpöjä mökkeröisiä! Miun kälyllä on vastaava kynttilälyhty yksikerroksisena tönönä, mut nää on kyllä vielä astetta hauskempia :)

  Kiva nähdä muunlaisiakin käsitöitä blogia piristämässä, itsekin näperrän kaikenlaista (ja muotoilua opiskellessa myös sitä savea läiskittiin ja pensselillä huidottiin), mut kynnys laittaa blogiin mitään kovin paljon neuleista poikkeavaa on korkea :D

  VastaaPoista