torstai 30. maaliskuuta 2017

Kappa pelkkää silkkiä


Oma projekti: Kappa
Malli: Kappa, Veera Välimäki
Lanka: Yarnlux Gradient Set: Silk Laceweight
Menekki: 200 grammaa (8 x 25 g)
Puikot: 3.0 mm

Kappa on ehkä yksi suomalaisten neulemallien legendoista - käytännössä se on siis pitkä ja kapea tuubihuivi, jonka voi kietaista ylleen useammallakin eri tavalla. Ohjeen mukaan Kappa neulotaan ohuesta, pitsivahvuisesta langasta ja siihen käytetään neljä eriväristä 50 gramman kerää, mutta Etsyä selaillessani törmäsin johonkin, joka pyysi kiltisti tulevansa tilatuksi ja neulotuksi tällaiseksi huivituubishaaliasiaksi pikimmiten.

Tilausvahvistuksen saavuttua olin tyytyväinen ostokseeni: 8 pientä vyyhtiä, joissa väri vaihtuu hiljalleen vaaleahkosta magentasta petrooliin. Väliin mahtui violettia ja sinistä, ja tummemmassa päässä sävyerot olivat aina vain pienemmät ja pienemmät. Ja kun tiirasin tilausvahvistusta tarkemmin, tajusin vasta, että oho, nyt tulikin tilattua 100% silkkiä! Eeeei se haittaa. Kestän tämän.

Koska Yarnluxin pitsisilkki on hyvin ohutta (100 g = 1000 m), päätin käyttää lankaa kaksinkerroin. En välttämättä halunnut Kapastani ihan hurjan pitkää ja toisaalta, tämähän puolittaa kätevästi myös työmäärän. Kakutin vyyhdit ja neuloin siis niin, että toinen langanpää juoksi kakun sisältä ja toinen päältä, mikä onnistui yllättävän helposti. Samalla keksin tavan, jolla en edes joutuisi päättelemään langanpäitä (kun neuloo kakun päältä ja keskeltä kaksinkerroin, jää lopuksi langasta lenkki, jonka läpi pujotin uuden langan molemmat päät. Sitten neuloin uuden langan toisen säikeen loppuvan langan kanssa ja toisen säikeen uuden värin kanssa, ikäänkuin kolminkertaisena, kunnes ylimääräinen säie loppuu). 

Kapasta tuli ihana! Se on kaksinkertaisuudestaan huolimatta mukavan ohut takin alla käytettäväksi, joten se toimii kivasti myös asusteena. Ekaksi 100% silkkineuleeksi olen siihen myös erittäin tyytyväinen, sillä Yarnluxin silkki ei tunnu "liian" liukkaalta. Ehkä kaksinkertaisena tehty neule tekee pintaan hieman jonkinlaista tasaista epätasaisuutta. Magenta itsessään olisi ollut minulle liian kirkas väri puettavaksi, mutta violetit, siniset ja petrooli rauhoittavat kokonaisuutta sopivasti ja jos oikein ärsyttää, voi magentan pään kääntää niinkin, ettei se näy lainkaan.


12 kommenttia:

 1. Voi jehna. Täydellinen Etsy-löytö. Aivan ihana Kappa!

  VastaaPoista
 2. Voi miten upea!
  Pitäisiköhän kaivaa tuolta kätköistä vain vähän kesken oleva oma kappa ja neuloa se kevääksi valmiiksi? ;-)

  VastaaPoista
 3. Nyt on pakko kysäistä, keneltä myyjältä ostit? Tahtoo kans tuollaisen ❤

  VastaaPoista
 4. Kokovartalo(silkki)sukka :D Noei, upea se on!

  Mie oon ostanut kappaani varten miniväristä pitsilankaa, 3 kerää samanlaisia siis. Valmistuu ehkä joskus vuonna 2020.

  VastaaPoista
 5. Ihana kappa! Löysin podcastisi ja nyt myös tämän blogisi. Ihana tunnelma molemmissa, jään kuulolle :)

  VastaaPoista
 6. Tuo sun Kappa on niiiin kaunis! :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille ihanista kommenteista <3

  Kappa on kyllä neulomisen arvoinen, vaikka onhan siinä aika paljon työtä. Tämä tuli kyllä itseasiassa yllättävänkin nopsaan valmiiksi, kun oli värejä enemmän ja yhden kerän neuloi melkeinpä yhdeltä istumalta, kun oikein asiakseen otti! Ei voi muuta kuin tsempata kaikkia Kapanneulojia, kyllä se etenee vaikka välillä puuduttaa! Jokainen silmukka on neulottava. :D

  Lanka on Yarnluxilta, siellä on lähestulkoon aina ihania gradientsettejä tyrkyllä :) https://www.etsy.com/shop/YarnLux

  Kiitos myös Maikki! :) Kiva kuulla, että podcastista on viihdykettä! :D

  VastaaPoista
 8. Ihailen jälleen kerran tuotostasi ja kuviasi! wau!

  VastaaPoista
 9. Maija Möyhänen täällä pohtimassa Kappa-shaalin tekoa, ja googlatessa päädyin tänne ihanaan blogiisi - jään lukijaksi! Kysyisin langasta ja kapasta, että pääsitkö kaksikertaisella silkkilangalla ohjeen mukaiseen tiheyteen, vai onkohan oma kappasi kenties hieman pienempää kokoa (kuvissa näytät aika pieneltä immeiseltä)? Tuo lanka kiehtoisi kovasti, mutta askarruttaa tilata näin sokkona... Mitä arvelet tuloksen olevan jos tuota lankaa neuloisi kaksinkertaisena vähintään nelosen puikoilla, onko lanka liian ohutta siihen? Luulen, että minun pitää päästä vähintään ohjeen mukaiseen tiheyteen, tai jos kappa olisi vähän suurempikin, niin ei haittaisi yhtään. Kiitos, jos jaksat vastata :-)

  VastaaPoista