keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Muhkea puuvillatakki - lankavaraston kauhu


Tiedätte varmaan sen hetken, kun heikkona hetkenä  iskee "Ooh, onpas halpaa!" -sokeus lankahyllyjen edessä päivittäistavarakaupassa. Mulle kävi niin kerran Citymarketissa, kun Novitan Eco Cottonia myytiin kahdella eurolla kerä. En ole ihan varma, onko tuo lanka normaalihinnaltaankaan mitenkään kovin paljoa kalliimpaa, mutta koska paksu puuvilla tuntui siinä vaiheessa sellaselta, että mun pitää saada, niin sittenhän mun piti sitä saada. Ja sittenhän mä sain sitä korillisen, muistaakseni jotakin viisi tai kuusi kerää harmaata, kaksi valkoista ja yhden tummansinisen. Eikä mitään käsitystä, mitä niistä tulisi.

Tovin lankalaatikoista tilaa rohmuttuaan päätin, että nyt neulon ne puuvillat pois. Tällä hetkellä mulla on kova halu pienentää lankastashini kokoa, mutta ei se nyt ihan niin yksiselitteistä ole viimeaikoina ollut (ostin juuri langat BeauBiin ja vähän lohtulankana TeeTeen Cacaota, tilasin Saksasta 400 grammaa puuvillasilkkiä lehtitilauksen mukana ja saatoin ostaa aika ison vyyhdin alejuuttiakin ihan vasta...). Mutta koska Eco Cotton on aika paksua, niin nämähän neuloisi äkkiä pois.


Minulla oli suunnitelma: Simppeli neuletakki. Ei liiaksi mitään krumeluureja, mutta voisihan se aika pitkä olla. Joitain malleja selasin, mutta lopulta totesin, ettei oikein sopivaa löydy. Toisaalta ei tehnyt mieli maksaa kovin montaa euroa niin yksinkertaisesta takkiohjeesta, josta haaveilin. Lopulta tein ratkaisun, jota en ole tehnyt koskaan ennen muuta kuin sukkien ja huivien suhteen: Mä sävellän (=sähellän) tämän ihan omasta päästä.

Yhdistin Eco Cottoniin Holst Garnin ohuita harmaita lankoja. Yksi niistä, vaalein kolmesta, oli Tidesiä eli villasilkkiä. Kaksi muuta ovat villa-puuvillasekoitetta, Coastia. Väri siis tummenee hieman ylhäältä alas, kun ohuempi säie vaihtaa väriä. Hihansuita ja taskuja raikastamaan käytin keskiharmaan Coastin kanssa valkoista Eco Cottonia.


 Takin rakenne on simppeli. Sileää neulosta ympäröi 1 o, 1 n -joustinneule, jossa joka toinen kerros on oikeaa. Puiset superkauniit napit antavat lopulliselle ilmeelle hiukan pehmeyttä, valkoiset napit näyttivät silmääni jostain syystä liian valkoisilta ja harmaat tylsiltä. Lisäykset tein raglan-tahdilla, mutta April -paidasta oppimaani jaottelua soveltaen, jolloin olkaan ei synny vinoa saumaa, vaan yläosa istuu kivemmin. Käytännössä olkapäille erotetaan pääntien silmukoista sopivan levyinen kaistale, jonka ulkopuolella tehdään lisäykset ensin niin pitkään, että kappale ulottuu olkapään päälle. Sen jälkeen lisäykset siirretään kaistaleen sisäpuolelle, ja niitä jatketaan, kunnes hihan silmukkamäärä on sopiva ja kappale ulottuu kainaloon. Saumat syntyvät siis ensin olan suuntaisesti ja jatkavat sitten olkapäältä suoraan alas kainaloa kohti.


Oma projekti: Comfy
Lanka: Novita Eco Cotton, Holst Garn Coast ja Holst Garn Tides
Puikot: 4,5 mm ja 6,0 mm
Menekki: Harmaata Eco Cottonia x kerää (koetan muistaa päivittää, kun punnitsen tai kaivan vyötteet jostakin), valkoista 1 kerä. Holsteja vajaa 1 kerä kutakin.

Stashista tuhottu siis kuitenkin aika hyvä määrä lankaa. Kevät ja uudet langat ovat nyt oikein lämpimästi tervetulleita luokseni Tampereelle! Jipii!
12 kommenttia:

 1. Sävelsitpä sievän takin! Jotenkin tosi kauniin raikkaan värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, tällainen perusvärinen ja sileä, sopii sitten minkä vaan huivien kanssa :) Vaikee arvioida kyllä, kuinka paljon käyttöä on, mutta tosi mukavalta tää tuntuu päällä. Painava, paksu ja pehmoinen.

   Poista
 2. Ihana! (: Tällasia neuleita pitäis kyllä olla kaapissa useita. Käy kaiken kanssa.

  VastaaPoista
 3. Voi miten kaunis neuletakki ja hienoja kuvia! :)

  VastaaPoista
 4. Tosi mukavan näköinen takki! :) Ja tuttu ongelma tuo alehyllyillä iskevä hinta-vauhtisokeus; lankakaappiin kerääntyy sitä ja tätä...

  VastaaPoista
 5. Oi, oletpas tehnyt kauniin neuletakin! :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille! Tämä on nimenomaan sellainen perustakki, joka käy minkä kanssa vaan. Tosi iloinen oon myös tuosta lankalaatikkoon auenneesta lisätilasta! :D

  VastaaPoista
 7. Lennokasta menoa :D On kyllä aina yhtä palkitsevaa saada käytettyä isompi erä varastolankaa, varsinkin jos lopputulos on näin mainio!

  VastaaPoista
 8. Ihana puuvillatakki :) Arboretum on myös tosi kiva paikka kuvien ottamiselle!

  VastaaPoista
 9. Hieno! Luota vain enemmän omiin kykyihisi suunnitella, sinulta se luonnistuu ja työ tekijäänsä opettaa.

  VastaaPoista