tiistai 27. maaliskuuta 2018

Sukkia Suomessa käsinvärjätystä


Minulla on puikoilla melkeinpä aina vähintään yksi sukkapari. Ne ovat sellaisia pieniä ja kevyitä töitä paitojen ja takkien ohella, ja nopeasti etenevästä projektista saa ihan eri tavalla pontta neulomiseen. Muistan kyllä senkin, kuinka neulomisharrastukseni alkutaipaleella ohuesta langasta neulotut sukatkin tuntuivat isolta projektilta eikä varsi tahtonut sitten millään edetä - nykyisin tuntuu, että sukathan nyt valmistuvat aina tuosta vaan, muutamalta istumalta.

Tykkään sukkalangoista. Niitä on kiva hamstrata varastoon eri väreissä tietäen kuitenkin aina, että niistä saa varmasti ainakin sukkaparin, jos ei muuta. 100-prosenttiset merinot ja muut kalpenevat sukkalankastashini rinnalla, vaikka olen senkin koettanut pitää maltillisena. Sukkalankaa kuitenkin pitää löytyä vähän joka lähtöön: yksivärisenä, tonaalina, kaoottisena sekavärisoppana, speckleissä, raidoissa, lankkuna...

Ja lankkuna löytyi hyllystäni tämäkin merinosukkis. Yarngrimoiren Semmareiden kappaleen mukaan nimensä saanut liukuvärilankku pääsi vihdoin puikoille, kun hetkeen tartuttuani kiljaisin itselleni paikan Leeni Hoin uuden sukkamallin testineulojana. Mallia tiiraillessani olin silmänräpäyksessä vakuuttunut, että tämä on paikka jollekin yksiväriselle ja vaalealle sukkalangalle, mutta lankalaatikoita plärätessäni lankku tarttui käpälääni eikä enää irronnut. Nyt teki vaan niin kovasti mieli neuloa ensimmäiset elämäni lankkusukat.


Oma projekti: Viseria
Malli: Viseria by Leeni Hoi, julkaistaan pian
Lanka: Yarngrimoire Sock Blank, Paska maanantai
Menekki: 85 grammaa
Puikot: 2.00 mm

Viseriat valmistuivat jouhevasti helpon mutta koukuttavan pintaneulekuvionsa ja inspiroivan sukkalankun vuoksi. Ajattelin ensin keriväni lankun lopun ensin kakulle, jotta saisin sukista väreiltään samanlaiset. Koska lankulta neulominen olikin aika näppärää, päätin jatkaa toisen sukan kanssa siitä mihin ensimmäinen jäi, ja aika hauskat käänteisvärisukat näistä sitten tulikin! Toista sukkaa neuloessani purin pienen pätkän petroolia pois, jotta värinvaihtumiskohta olisi jotakuinkin samoilla kohden molemmissa sukissa.

Viseriat neulotaan varpaasta varteen ja tarjonnee uutta hiukan kokeneemmallekin neulojalle. Itse opin uudenlaisen tekniikan kantapäähän, joka tehdään lyhennetyin kerroksin ja joka on vallan käyttökelpoinen varpaasta aloitettavissa sukissa. Myös aloitussilmukat tehtiin maailman yksinkertaisimmalla tavalla, jota en kuitenkaan ollut ikinä kokeillut (vähän tunsin oloni höntiksi, tästä lähtien teen ne aina näin!).


Samoihin aikoihin puikoilla kieppui toinenkin kotimaisen käsinvärjärin värjäämä, kauniinvihreä lanka. Lanitium ex Machinan Basic Merino Sock värissä Moss saapui lankafarmilleni Tour de Sockin palkintopaketissa, ja se oli ehkä kaikista voittamistani vyyhdeistä eniten lempparini. Sävykkäästä vihreästä pystyy etsimään lukemattoman määrän eri vivahteita, mutta yleisilmeeltään lanka on silti hämmentävän harmoninen. Ihan superkaunista työtä!


Malliksi valitsin Fidelion, sillä aina välillä tekee mieli vääntää jonkunlaisia palmikkohommia ja halusin kokeilla, kuinka lanka toimii pintaneuleessa. Ja ihan kivastihan se toimii, sillä palmikoiden kääntely sujui alkukankeuden jälkeen oikein hyvin ilmankin apupuikkoakin. Tämä kaunis ohje on muuten ilmainen, kuten Caouan kaikki muutkin ohjeet. Suosittelen vilkaisemaan!


Oma projekti: Fidelio
Malli: Fidelio by Caoua Coffee
Lanka: Lanitium ex Machina Basic Merino Sock, Moss
Menekki: 95 grammaa
Puikot: 2.0 mm


2 kommenttia: