maanantai 21. toukokuuta 2018

Jämälangat käyttöön, osa 1


Fingering-vahvuisia sukkalanganjämiä: niitähän riittää. 100 grammainen vyyhti on toki siitä hyvä, että ei tarvitse jännittää, kuinka siitä riittää isompaankin sukkapariin. Mutta se on myös siitä huono, että jäljelle jää aina jonkun kokoinen nöttönen, jota voi olla hankala käyttää enää mihinkään muuhun. Eikä ihania lankoja raaski poiskaan heittää, vaikka jäljellä olisi enää muutama gramma.

Haluaisin pienentää lankavarastoani huomattavasti ja jostain syystä jämätyöt ja erityisesti sukat houkuttelivat nyt. Aloitinpa sitten stashini pienentämisen muutamilla jämälankaprojekteilla. Melkein vuosi siihen menikin, että kutkuttava sukkainspiraatio löytyi taas Tour de Sockin jälkeen. Nyt tekisi mieli koko ajan neuloa vain sukkaa ja tämä saa mut aika ajoin miettimään taas tämän vuoden Touria... Ei! En osallistu. Ainakaan kilpailumielellä!Jämälankojen joukosta valikoin Silmu&Solmun säihkyvän Kaamos-sukkalangan, vaaleanharmaan, hieman violettiin taittavan SäihkyPuffan jämän, pienen nöttösen sinapinkeltaista Arwettaa ja luultavasti Opalin valkoisen perussukkalangan ylijäämän. Malleista Audrey Socks vaikutti hauskalta ja niinpä projektisuunnitelma oli valmis.

Ja pian olivat valmiit myös sukat! Tietoisesti koitin löysätä kirjoneulekäsialaani hiukan, sillä vaikka muuten käsialani tuppaa olemaan väljää, niin kirjoneuleeni usein kiristävät ihan liiaksi. Olen nimittäin tullut neuloneeksi muutamatkin sukat, jotka eivät mene jalkaani sitten millään. Yritykseni oli menestyksekäs, sillä näistä tuli mielestäni sekä pinnaltaan hyvännäköiset että puettaessa oikein hyvin jalkaan kiskaistavat sukat.
Projekti: Audrey Socks
Ohje: Audrey Socks by Jennifer Pattison
Lanka: Silmusolmu Säihky Sukkis, Sukka-Puffa Säihky, Filcolana Arwetta ja Opal
Menekki: Yhteensä 83 grammaa
Puikot: 2.25 mm


On jollain tapaa jopa vapauttavaa käyttää pois laatikossa pitkään lojuneita, "turhaksi" luokiteltuja lankoja ja saada ne ihan oikeasti hyötykäyttöön. Kun lopputulos on vielä kivannäköinen, voi todeta tehneensä jotakin ikään kuin ekstraa. Kun itse tykkään käyttää aina eri lankaa tai mallia, tuntuu jämälankaprojektit yhdenlaiselta työvoitolta ja niistä saa ihan erilaista mielihyvää, kuin isoista töistä, joita varten ostaa siihen dedikoitua lankaa. 

Totesin projektin aikana myös, että jämät - ne ei lopu ikinä. Ne kuluvatkin paljon normaalilankaa hitaammin, metristä neuloutuu ainakin kahden metrin edestä silmukoita ja silti aina jää jokin pikkunöttyrä jäljelle! Näistäkään langoista mikään ei kulunut vielä ihan täysin loppuun, mutta no. Ainakin niistä on käytetty taas sukkaparin verran.


4 kommenttia:

 1. Kauniit sukat! Mulle tulee näistä mieleen talvi, siis hyvällä tavalla. Talviset värit. Jämälangat on usein ehtymättömiä, mutta yllättävää kyllä, niistä saa usein kaikkea tosi kaunista ja mielenkiintoista aikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, ovat sen verran paksutkin kirjoneuleen vuoksi ettei ihan kesäsukkina mene senkään vuoksi, muutoin kuin ehkä mökkisukkina viileinä iltoina. Mulla on kuitenkin myös kutina, että nämä näyttäisi tosi kivoilta joidenkin talvinilkkureiden kanssa tai jotakin :)

   Poista
 2. Onpas sievät sukat, näihin saisi vaikka minkälaisia jämiä käytettyä! Ja jämiähän riittää...

  VastaaPoista