perjantai 27. huhtikuuta 2012

Geokätköilyä ja matkailua

Kevät on tullut! Aiemmin taisin jo mainitakin kuntoilupuuskasta, joka yllätti vähän ennen viimeistenkin lumien sulamista. Lopullinen niitti on Geocaching-sovellus iPhoneen! Ja tästä on tulossa pitkä ja sekava postaus... Let's get the party started. Eka random-kuva kätköilysovelluksesta:


Olen siis tämän viikon juoksennellut uusia lähikätköjä läpi :) Harmittaa kyllä kieltämättä hiukan, että asensin kyseisen appsin vasta Liettua-matkan jälkeen.. Vilnassa olisi ollut jänskiä kätköjä, joiden kautta olisi tullut nähtyä paikkoja, joihin ei edes tajunnut muutaman päivän reissun aikana ajatella menevänsä. Joka tapauksessa matka oli hyvin onnistunut ja muutamia räpsyjä tuli myös napsittua! Ja olisi se kai ollut aika kallistakin käytellä tuota minun nykyisellä liittymälläni.

Tässä käsinpoimittu valikoima kuvista ympäri Vilnaa:


Ehkä vaikuttavin rakennus, katedraali. Alla sen torni, joka kurkkii puun takaa puhkipalanutta taivasta vasten. Katedraalilta suoraa eteenpäin lähtee Vilnan pääkatu Gedimino prospektas,  jolla on paljon kauppoja ja pari puistoaukiota.Vilnalaiset enkelit kulkevat rullaluistimin! Tämä enkeli boustailee muistaakseni juurikin Gediminon ja Vilniaus gatven risteyksessä.


Aamunkoiton portin (vas.) takaa aukeaa tosi kaunis alue, jolta löytyy monia kirkkoja, käsityöpuoteja ja matkamuistomyymälöitä. Useimpiin kirkkoihin pääsee sisälle ja ehdottomasti kannattaakin visiteerata ainakin muutamassa :) Sisätilat ovat tosi mahtipontisia ja koristeellisia. Osassa kirkoista saa kuvata ilman salamaa, toisissa ei. Kannattaa muutenkin olla tarkkana kirkkoon astuessa kyseisen paikan ohjeista, jotka yleensä ovat ovella. Vilnassa annetaan kyllä suoraa palautetta tyhmille turisteille. Krhm.


Vanha kaupunki on täynnä kauniita katuja. Miksei Suomessa käytetä noin paljoa eri värejä? Vilnassa suurin osa taloista on keltaisen, oranssin ja okran sävyisiä. Murrettuja punaisia on käytetty myös paljon, samoin vihreää ja siniharmaata.


Vasemman puoleinen portti on itselleni hiukan mysteeri. Se sijaitsee Aamunkoiton portin lähistöllä, muttei hajuakaan tarkemmista tiedoista :) Oikeanpuoleisessa kuvassa oleva torni löytyy korkean kukkulan päältä, katedraalin takaa. Näkymät yli kaupungin ovat aika hulppeat, sillä huipulta näkee vanhan kaupungin, Neris-joen toisella puolella olevan modernimman alueen ja sitten ne surkeassa kunnossa olevat röttelöt ja asuinalueet, joita Vilnassa on myös paljon. Äkkiseltään laskettuna paikallaan pysyen pystyy bongaamaan vanhan kaupungin seudulta lähes kaksikymmentä kirkkoa.


Lähellä hotelliamme sijaitsi tori, ja siellä varsin mukava pubi. Aukioloajat ovat joillain ravintoloilla hyvin suppeat, jotkut puolestaan ovat auki niin pitkään kun asiakkaita riittää. Juoma ja ruoka on Vilnassa suhteellisen halpaa, monissa ruokapaikoissa litit voisi muuttaa suoraan kertoimella 1 euroiksi ja saataisiin vastaavan aterian suomalainen hinta.

Palvelun taso vaihtelee aikalailla, ruokapaikoissa turistit ovat yleensä kuitenkin varsin tervetulleita ja tarjoilijat osaavat englantia hyvin. Toista saattaa palvelun taso olla pienemmissä myymälöissä, joissa englantia ei välttämättä osata lainkaan. Miten se voi olla niin vaikeaa muistaa, että rahaa ei ojenneta suoraan käteen, vaan tiskillä olevaan astiaan?


Tässä sää jota hotellin aulan Tourist Info -kone ehdotti meille lomasääksi. Perjantaina hieman tihkutteli, mutta lauantai oli mitä kaunein päivä!

Vilnassa on MONTA suurta kauppakeskusta. Suomesta tuttuja liikkeitä ovat ainakin Lindex, Seppälä, Prisma, Zara, Reserved ja jopa Iittalankin pulju nähtiin :) Samoin tietysti kansainväliset nimekkäät merkit edustavat noissa suurissa kauppakeskuksissa.

Kauppakeskukset sijaitsevat Neris-joen pohjoispuolella, mutta kuitenkin aika lähekkäin toisiaan. Bussilla pääsee helposti kulkemaan Ozo gatvella sijaitsevaan Ozasiin ja Akropolisiin, hieman lähempänä keskustaa ovat Europa ja VCup. Ja sitten on joku Outlet-keskus jonka nimeä en muista ja jossa emme ehtineet käydä. :) Niin ja jos Siirtyy Ozasista Akropolisiin, niin ei välttämättä kannata lähteä ulos parkkihallilabyrintin kautta. Saattaa joutua pyörimään motarin varrella jonkun aikaa, ennenkuin löytää reitin pois. ;|


Vilnassa voi nähdä paljon hienoa ja myös vähän vähemmän hienoa katutaidetta. Maalauksia, tarroja, neulegraffiteja.. Kaduilla myös myydään taidetta, ja jos aikaa riittää, kannattanee käväistä myös Vilnan boheemilla taiteilija-alueella Uzupisissa.

Meripihkakoruja oli kaikkialla myynnissä. Samoin keramiikkaa, pellavapussukoita ja neulomuksia. Etenkin torikauppiailta on mahdollista tingata hinnasta reilusti, kyse taitaa enemmänkin olla vain matkailijan sinnikkyydestä. :)


Se oli kiva reissu se! Aciu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti