lauantai 31. lokakuuta 2015

Improvisoitu kirjoneulepipoVietän usein aikaani ihan vain selailemalla Ravelrystä malleja täysin satunnaisilla hakuehdoilla. Joskus kahlaan läpi yli sata sivua erilaisia neuleita ja kliksuttelen välilehdille auki sellaisia ohjeita, jotka pikkukuvissa näyttävät kivoilta. Osa niistä kivoista päätyykin sitten suosikkeihin, mutta osa niistä jää lisäksi samantien aivan täysin lähtemättömästi mieleen. Niin kävi Anstruther -pipon kanssa, ja suunnittelinkin tekeväni juuri yhden mallin sivulla olevan värivariaation mukaisen pipon itsellenikin talveksi. Pihiyksissäni kuitenkin lopulta päädyin hiukan erilaiseen ratkaisuun.


Silloin, kun malli on melko simppeli, ei välttämättä tee mieli maksaa edes muutamaa euroa ohjeesta. Vaikka mieluustihan sen muutaman euron suunnittelijalle vaivannäöstä soisi, mutta välillä tiukissa tilanteissa pitää priorisoida. Vähänhän muakin ensin arvelutti, osaisinko tehdä itseäni miellyttävää mallia lainkaan omasta päästä, mutta tartuin kuitenkin tuumasta toimeen.

Halusin pipoon paksuutta etenkin korvien päälle tulevaan resoriin, sillä ainakin mulla tuntuu korvat jäätyvän usein heti ensimmäisillä pakkasasteilla. Pipon kaava onkin sitten tätä "erikoisuutta" lukuunottamatta supersimppeli. Ihmettelen muuten edelleen, miksi niin harvassa pipossa tehdään paksumpaa resoria/alaosaa...


Jotta muutkin pihit pääsevät kenties nauttimaan tästä pienestä älynväläyksestä, paljastan nyt reseptini tähän minun versiooni:

Lanka: Hjertegarn Hjerte Fine Highland Wool (434, 6995, 9235 ja 100)
Puikot: Hups, unohtui merkata, mutta ainakin vaihdoin kirjoneuleeseen 0,5 mm paksummat.
Kirjoneulekaavio: Löytyi Pinterestistä, tekijänä Erssie Major. Tallessa myös Ravelryprojektini sivulla.

Ensin luodaan 176 silmukkaa (mulla on sitten iso pää, n. 60 cm ympärysmitaltaan) ja neulotaan yksi kerros pyörönä oikein. Aloitetaan resori, joka on *2o, 2n* -joustinta ja sitä neulotaan niin pitkään, että alkaa oikeasti ärsyttää idea kaksinkertaisesta resorista. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 18 senttiä. Kun tää pipon henkisesti haastavin osuus on tehty, taitetaan aloitusreuna pipon sisäpuolelle ja neulotaan aloitussilmukat oikein yhteen seuraavaan kerrokseen. Kiinnityskerroksen jälkeen neulotaan vielä yksi kerros, jonka aikana lisätään muutama silmukka, jotta kirjoneulekaavio saadaan sopimaan pipoon siististi. Minun ohjeellani silmukoita täytyi lisätä neljä.

Kun resoriosuus ja silmukkamäärän säätö on valmis, aloitetaan kirjoneule. Tähän voisi piirtää itse vaikka mitä kivoja kuvioita, minä päädyin tosiaan seuraamaan Erssie Majorin Pinterestistä löytämääni kaaviota. Kirjoneule tuntuu resorin jälkeen syntyvän ihan pikavauhtia ja varoitan, sitä et ehkä pysty jättämään kesken! Kun pipon kokonaiskorkeus on noin 20-22 cm, aloitetaan kavennukset. Pohdiskelujen jälkeen päädyin tekemään kahden silmukan kavennuksen (nosta yksi neulomatta, neulo kaksi oikein yhteen, nosta ensin nostettu silmukka äsken tekemäsi kavennuksen yli) tasaisesti kahdeksan kertaa kerroksella ja kavennusten väliin neuloin kolme oikeaa kerrosta. Kavennuksia jatketaan, kunnes pipossa on jäljellä enää sopivan vähän silmukoita, lanka katkaistaan ja vedetään silmukoiden läpi ja samalla kiristetään pipon laki umpeen! Enää töpäkkä, kirjava tupsu pipon kruunuksi ja homma on sillä taputeltu :) Viimeistelynä vähän suihkutin ja silitysraudalla kevyesti painelin kirjoneuleosuutta, mikä teki piposta vielä kivemmin asettuvan.


Hjertegarnin Highland Wool on muuten ihana lanka, kierre sopii mielestäni kauniisti kirjoneuleeseen, mutta herkimpiä tämä saattaa kyllä vähän kutittaa. Itse tykkäsin myös Highland Woolin väreistä, ja vahingossa tämä pipo sopii suht hyvin aiemmin neulomani Diving in -huivin kanssa, jota en ole blogissani aiemmin esitellytkään! Diving inissä langat ovat itsevärjäämiäni, ja harmaa on sinisempi kuin pipossa, mutta onko se näiden neuleiden kanssa yleensäkään nyt niin justiinsa? :)


3 kommenttia: